Alles over gin

Dit super korte artikel vertelt je alles wat je moet weten over gin, zodat je meer tijd hebt om te proeven en te genieten.

Waar wordt gin van gemaakt?

Gin wordt doorgaans gemaakt van een neutrale spirit die gedistilleerd is met jeneverbessen en andere botanicals om het zijn kenmerkende smaak te geven.

Wat is het verschil tussen gin en wodka?

Zowel gin als wodka beginnen hun leven als een neutrale alcohol, doorgaans afkomstig van granen zoals tarwe of gerst. Het belangrijkste verschil tussen de twee zit hem in de infusie van botanicals. Gin krijgt zijn unieke smaakprofiel door het distillatieproces waarbij verschillende botanicals worden gebruikt, met jeneverbessen als de overheersende smaak. Wodka daarentegen ondergaat een intensiever distillatie- en filtratieproces om eventuele smaken en aroma's te verwijderen, wat resulteert in een zuivere, neutrale alcohol.

Wat zijn de verschillende soorten gin?

Er zijn verschillende soorten gin, waaronder London Dry gin, Old Tom gin en Contemporary gin.

Hoe moet ik gin serveren?

Gin wordt meestal gekoeld geserveerd en kan op zichzelf worden gedronken of als ingredient van een cocktail. Het wordt vaak gecombineerd met tonic en een schijfje limoen.

Kun je gin laten rijpen?

Gin rijpt niet zoals whisky of wijn, dus het is niet nodig om het lang te bewaren. Gin moet worden bewaard op een koele, donkere plaats en binnen een jaar na opening worden geconsumeerd.

Wat is de beste manier om van gin te genieten?

Er zijn veel verschillende soorten, zoek dus eerst de stijl die je lekker vindt. Een goede gin is puur erg lekker, gekoeld on the rocks, of in een cocktail. Een eenvoudige maar altijd perfecte manier om te genieten is met tonic, veel ijs en een schijfje limoen.

Wat zijn de meest voorkomende gin-cocktails?

Enkele populaire gin-cocktails zijn de Martini, de Gin and Tonic en de Tom Collins.

Is gin glutenvrij?

Gin is glutenvrij, omdat het wordt gemaakt van een neutrale alcohol die is gedistilleerd uit granen zoals maïs, gerst of tarwe. Het destillatie proces zorgt ervoor dat er geen gluten inzit. Het is echter altijd het beste om het etiket te controleren of de producent te raadplegen om dit te bevestigen.

Hoeveel gin moet ik gebruiken in een cocktail?

De hoeveelheid gin die in een cocktail wordt gebruikt, hangt af van het recept, maar een typische portie is ongeveer 50 ml. Als vuistregel kun je aanhouden dat ongeveer een derde van je cocktail gin mag zijn.

Nu weet je bijna alles, proef veel, mix veel, maar onthoud, geniet verantwoord.