Gin, van medicijn tot mix

Gin, ook wel bekend als "Dutch Courage," heeft een lange geschiedenis. Ooit ontstaan in Holland is het nu een trendy en veelzijdige spirit. Om daar te komen heeft gin vele veranderingen en aanpassingen ondergaan. Maar wat is gin precies en hoe is het de favoriete drank geworden voor millennials? Een korte geschiedenis.

Waar het allemaal begon
Gin vindt zijn oorsprong in Nederland in de vroege 17e eeuw, waar het bekend stond als "genever" of "jenever." Zoals veel spirits, werd het oorspronkelijk bedacht als medicijn. Jenever zat vol met jeneverbessen die werden vanwege hun veronderstelde medicinale eigenschappen. Jeneverbessen werden traditioneel gebruikt als diureticum en vanwege de anti-artritis, anti-diabetes, en antiseptische eigenschappen.

Gin werd ook een populaire drank onder soldaten en zeelieden, en werd zelfs aan de troepen gegeven om ze dapperder te maken, vandaar de term Dutch Courage. Gin vond de weg naar Engeland in het begin van de 18e eeuw, waar het de favoriete drank werd onder de arbeiders. De overvloed en lage kosten van gin leidden tot een stijging in consumptie, en uiteindelijk liep alles uit de hand en ontstond er een gin-craze in het Verenigd Koninkrijk. De Gin Act van 1751 had tot doel de productie en verkoop van gin te reguleren om de boel een beetje in de hand te kunnen houden.

Gin Vandaag
Tegenwoordig wordt gin over de hele wereld gedronken en bestaan er een paar belangrijke verschillende stijlen en smaken. Van klassieke London Dry gin tot nieuwe en innovatieve gearomatiseerde gins. Stookers gin, bijvoorbeeld, is gebaseerd op zwarte of groene thee en citrus. Gedestilleerd uit meer dan 25 ingrediënten, smaakt het zowel puur als in een mix geweldig. Enkele populaire gin-cocktails zijn de Martini, de Gin and Tonic, en de Tom Collins. Met de opkomst van de craft cocktail cultuur, is gin een favoriete spirit geworden voor eigenlijk iedereen die op zoek is naar bijzondere of interessante smaken.