Proef als een Pro

Small-batch gin, ook bekend als craft gin, is unieke en smaakvolle sterke drank die zowel door kenners als liefhebbers wordt gewaardeerd. Maar hoe kun je de complexe smaken en aroma's van deze gin echt waarderen? Hier is een gids om gin te proeven als een professional.

Waar

De eerste stap bij het proeven van bijzondere gin is het creëren van de juiste omgeving. Zorg voor een schone mond door niets te eten of drinken dat de smaak van de gin kan beïnvloeden.

Het Glas

De volgende stap is het kiezen van het juiste glas. Een copa glas is de beste keuze, omdat ze ontworpen zijn om het aroma van de gin vast te houden. Het is ook belangrijk om het glas koel te houden, zodat de gin op de juiste temperatuur is.

Proeven

Zodra je zit en je glas klaar staat, is het tijd om te proeven. Kijk naar de kleur en helderheid van de gin. Een goede gin is helder en kleurloos. Ruik aan de gin en let op het aroma. Een goede gin moet een aangenaam aroma hebben met een balans van jeneverbessen, koriander, engelwortel en andere botanicals. Neem ten slotte een slok en laat de gin rondgaan in je mond, waarbij je de smaken en textuur waardeert. Goede gin heeft een prettige balans van smaken.

Het Oordeel

Nadat je een paar kleine slokjes hebt genomen, neem je even de tijd om het algehele karakter van de gin te overdenken en te beoordelen of je het lekker vindt of niet. Het proeven van gin gaat niet alleen om het drinken ervan, maar is een zintuiglijke ervaring die aandacht en geduld vereist. Naarmate je meer ervaring hebt, zul je in staat zijn om verschillende smaken, aroma's en stijlen van gin te herkennen en waarderen.

Serieus gin proeven is leuk en vereist aandacht en geduld. Probeer het eens, vergeet niet te genieten en drink niet teveel. Da’s immers nooit goed.